Vyšehradská koruna z Ameriky

12.08.2007 01:34

Poslouchám vám rádio, když najednou nepřetržitý tok písní přeruší moderátor s nečekanou informací. "Do České republiky se opět vracejí američtí filmaři", poznamenal. Na tom bych neshledával nic neobvyklého, ostatně naše zemička je pro americké "klikoutočky" (rozumějte filmaře) laciným zdrojem pozoruhodných i historických exteriérů. Když však moderátor utrousil cosi o filmovém zpracování dějin české země americkými tvůrci, zpozornil jsem, abych Vám přinesl čerstvé informace o chystaném projektu amerického režiséra Constantina Wernera, jehož posedlost českou historií musí býti bezedná.

Začátkem září se začne v česko-americké koprodukci natáčet snímek, který na plátno uvede mytickou českou postavu - kněžnu Libuši. A kupodivu to nebude ani akční či erotický film. Pod názvem Koruna Vyšehradu má vzniknout historické drama s mytologickými prvky.

V úloze Libuše se zaskví americká herečka s českými kořeny Winter Ave Zoli, Přemysla Oráče ztvární Maďar Csaba Lucás. Své čestné místo mezi americkými představiteli najdou také čeští zástupci. Za všechny jmenuji Marka Vašuta, Pavla Kříže či Veroniku Bellovou.

Natáčet se začne letošním zářím a česká kina se výsledku dočkají nejpozději na podzim roku 2008.

Tvůrci snímku si od svého díla zřejmě dosti slibují. Je však možné, aby přátelé ze zámoří vystihli atmosféru středoevropských dějin? Nebude připravovaný snímek pouze dalším nesmyslným kýčem, plným nadpřirozených jevů, bez špetky pokory k historickým faktům? Tuším, že pro vytvoření filmové stopy tak dějepisně cenné, a snad i vzhledem k české zemi významné pověsti je třeba historiků, lidí, kteří danému tématu rozumí. Sám autor si měl nejdříve osvětlit českou národní mentalitu od ochutnání tradiční bábovky až po nasátí syrové atmosféry podzimních rozbřezků s vůní jablek a pryskyřice. Postrádám zde úctu k rozličným kontinentálním kulturám, zbytku filmového světa velmi dobře známou. Převážná většina filmařů danou zem navštíví, pozná světadíly od rudých praporů po banánové plantáže, hovoří s tamními lidmi, cítí tíhu jejich života a jedině tak nejlépe vystihnou naturel národa, jehož příběh vypráví zbytku světa.

Je tedy na oko patrné, že tvůrcům Koruny Vyšehradu jde zřejmě o úlovek co nejchytlavějšího příběhu, nezávisle na černém svědomí z komerčního hanobení českých pověstí. A tak se zdá, že Američané tomu opět dají korunu. Ovšem ne ledajakou, nýbrž tu naší - vyšehradskou.

(Zdroj podrobných informací: aktualne.cz; Foto: iDNES.cz)