Největší přání voličů ODS

08.07.2007 12:00

Tímto zamyšlením nevnáším do vod informovanosti čtenářů nic nového, dokonce jde o problematiku mnohokrát propíranou. Snad i z důvodu, že se toto téma dotýká každého z nás, nebude škodlivé na něj opět upozornit.

Chování premiéra českých zemí pohoršilo nejen ty, jež sledují mediální dění kolem sebe. Topolánkovy projevy však dnes můžou jen málokoho z nás překvapit. Snad tyto pohnutky mě donutily napsat článek na téma "etických skandálů" pana premiéra.

Topolánku, jsi jednička!

Na většinu výstřelků z řad našich "chlebodárců" jsme již (bohužel) zvyklí. Jeden z nich však vyniká nejen funkcí, ale zejména svým vulgárním chováním, které předčilo hranice mého chápání inteligence zralého muže, jenž se v poslanecké sněmovně pyšní vedoucím postem. Zcela za vše hovoří vztyčený prostředníček pana premiéra ve snaze naznačit Miroslavu Kalouskovi z KDU-ČSL, jak je jedinečný. Topolánkova výmluva na "jedničku" působí zcela potupně zejména v době, kdy každé malé děcko zná co ono gesto symbolizuje.

V neposlední řade nesmím opomenout Topolánkovy slovní útoky adresované zvědavým novinářům i kolegům poslancům. Podle slovníku pana premiéra je poslanecká sněmovna zoologická zahrada, v níž je bordel (s tímto tvrzením výhradně souhlasím), novináře nazval nepublikovatelným výrazem a na shledanou je poslal do patřičných míst, do kterých se zřejmě dopraví svým okopaným automobilem, jenž má na svědomí opět náš premiér.

Na Olympu skandálů však stojí zálety za mladou poslankyní a nastávající matkou premiérova dítka Lucií Talmanovou. O této události masmédia informovala několik týdnů, a líto mi bylo zejména Topolánkovy ženy Pavly, která ač na veřejnosti působila nezlomným dojmem, nátlak ze stran novinářů musela snášet s obtížemi. Soukromý život je ale premiérova osobní záležitost. Dodám pouze jediné: až Topolánek opět vymění manželku, rád bych v novinách četl také něco jiného.

Co s tím, pane premiére?

Nejen, že "vůdce" poslanecké sněmovny dělá ostudu v české kotlině, nebyl by zdaleka jediný. Topolánkovy výstřelky však pronikají i do zahraničí, jež šokuje svým hulvátstvím a vyjadřovacími schopnostmi, které jsou dosti chabé.

Jestliže mám být stručný, nedokáži si vysvětlit, jak se člověk s takto slabým vůdcovským umem vyšplhal na špici pomyslného žebříku vlády českému lidu, nepočítám-li prezidenta republiky. (Proslýchá se, že proniknout do vrcholné politiky Topolánkovi pomohla právě jeho bývalá žena Pavla).

Věřím, že mezi znechucenými pozorovateli se najdou i tací, jimž premiérovo chování nevadí. Někteří z nich si pro jeho chybování dokonce najdou vysvětlení a neskrývaně mu fandí. Já osobně jsem přesvědčen, že pan Topolánek vlastní ryzí charakter, avšak na funkci premiéra nemá dostatečné dispozice, jež projevuje například jeho politický soupeř Jiří Paroubek (který se mimochodem rovněž rozvádí). Zřejmě kvůli průbojnému naturelu - jenž je pro fungování v politice nepostradatelný - Paroubka lidé pranýřují a nenachází pro šéfa sociálních demokratů slušných přívlastků. To je však téma na jiný článek, které bych nerad rozváděl.

Chybovati je lidské, odpouštěti božské. Možná by měl stávající premiér podstoupit nějaká opatření pro změnu svého veřejného vystupování, aby zostuzování české politiky na domácím, neřku-li mezinárodním poli, byla učiněna přítrž.

Největším přáním voličů ODS tedy zřejmě bude kurz slušného chování pro Mirka Topolánka. A nejen jejich!

Komentáře kolegů z poslanecké sněmovny k Topolánkovo gestu:

Lubomír Zaorálek (ČSSD):

"Tady nejde o trest. Pro mě je to všeobecně trapné. Premiér by měl vědět, že se má ve sněmovně chovat slušně. Nemám potřebu si na něm zchlazovat žáhu. Pokud mu to nedojde, tak žádný trest nepomůže."

Vítězslav Jandák (ČSSD):

"Premiér by si určitě potrestání zasloužil. Jako takové varování. Navíc prohlásil, že je ve sněmovně bordel. Gesto vůbec nebylo na Kalouska. A pokud ano, tak by se mu měl omluvit taky."

Miroslava Němcová (ODS):

"Potrestání? Určitě ne. Je to takové hraní na něco. Chápu, že má na tom opozice zájem. Mně osobně se to nelíbí a nejsem nadšená, že se takové věci ve sněmovně dějí. Na potrestání to ale podle mě není."

Daniel Petruška (ODS):

"Je to klukovina. Osobně s tím nemám problém. Kdybych se ale měl vážně zamyslet, tak bych mu dal pokutu 20 tisíc. Takové věci se mají omezit na minimum. Pak už se můžeme rovnou fackovat."

Jiří Čunek (KDU-ČSL):

"Myslím si, že bychom se na to měli dívat s nadhledem. Pan premiér ještě ukázal další pěkná gesta, jako třeba skautský pozdrav. Určitě by ale bylo lépe, kdyby se ve sněmovně jednalo slušně."

Kateřina Jacques (Strana zelených):

"Domnívám se, že napomenutí premiéra je dostatečným trestem. Nevím, proč by měl být nějak dál sankcionován. Navíc se přece za své vulgární gesto už zákonodárcům veřejně omluvil."

Deník BLESK: "Premiéra Topolánka za zdvižený prostředník nepotrestají. Vulgární gesto tak v České republice znamená: Jsi jednička. Doporučení: Až takto budete chtít ocenit kolegu nebo šéfa, pro jistotu mu řekněte, že jednáte jako premiér. Potrestají-li vás i přesto za to, požádejte o pomoc Topolánka!"

(Foto: deniksip.cz)